Hallonpaj med vit choklad

IMAG0534Hallon paj med vit choklad, en underbar kombination av smaker. En pajbotten som vi sedan fyller med hallon och en kokosblandning för att sedan avsluta med vit choklad. Till hjälp har jag makens tonåring som gärna hjälper till i köket när han är här. Lilla sonen har även hävdat att hans nalle fyller år i dag, så det blir väl som en födelsedagspaj. Vi passar på att lyxa till det till helgen efter en lång tid av krasslighet, en liten god mumsbit till kvällens Melodifestival. Receptet kommer från Monica Ahlberg

3 dl vetemjölIMG_2073
2 msk strösocker
125 g smör
1 st ägg

Fyllning:
300 g hallon
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 st ägg
1 dl strösocker
75 g vit choklad

Till servering:
lättvispad grädde

IMG_2076Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.  Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen. Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i fyra minuter tills chokladen smält.

IMG_2085IMG_2080